Taller de dansa griega “Terpsícore” 2022-12-13T19:40:18+00:00

TALLER TERPSÍCORE

Aquest taller comença el seu camí en els Ludi Saguntini de la mà d’Àlex Andrés, professor de música de l’Ies Clot del Moro de Sagunt. Seran els alumnes de música d’aquest centre els que actuaran, juntament amb el professor, com a monitors del taller.

La importància de la dansa és universal. Totes les cultures, de tots els temps, han donat un paper fonamental a la música i al ball. La cultura grega no n’és una excepció i la seua concepció de persona cultivada contemplava una persona que sapiguera ballar (Plató). Els grecs la consideraven un invent dels déus i com a tal la valoraven.

La circularitat de la dansa. La majoria de danses populars, també les gregues, impliquen un moviment circular (cercle tancat totalment o parcialment). La vinculació trascendent és inevitable: circularitat de la vida, del moviment del sol i la lluna, les estacions…

Terpsícore (la que s’adelita amb el ball) va ser una musa molt preada i honrada com ho demostren les més de 200 danses que es realitzaven en esdeveniments religiosos, esportius, militars (danses de victòria, la dansa pírrica -dansa masculina bèl·lica…), teatrals, educatius i populars (danses de collites, etc). Se sol representar amb una cítara.

Els antics balls grecs han donat pas als balls populars de l’actual Grècia que continuen tenint la circularitat com un element fonamental. Hi ha un alre factor important: la mar. De fet en molts d’aquests balls els ballarins, agafats pels muscles, es mouen de costat a costat com bressolats per la mar.

Què trobarà l’alumne al taller TERPSÍCORE?

Coneixerà la importància de la dansa dins la cultura grega
Veurà una petita exposició d’instruments de l’antiga grècia
Observarà però també es provarà vestuari de dansa
Aprendrà una dansa Hasàpika.